Toimenpiteet

Jälkikaihin hoito YAG laserilla

Alkaako näkö uudelleen hämärtyä kaihileikkauksen jälkeen? Tämä voi johtua jälkikaihesta.

Kaihileikkauksessa oma linssi poistetaan ja tilalle asetetaan kirkas tekomykiö silmän kapselipussin sisään. Pienelle osalle kaihileikatuista (10-20 %) voi kehittyä jälkikaihi. Tällä tarkoitetaan kapselipussin takalehden samentumista eräänlaisen arpireaktion seurauksena. Tämä voi tapahtua jo puolen vuoden sisällä leikkauksesta tai vuosienkin päästä. Hoitona on  samentuneen kapselipussin avaus Yag laserilla. Ennen laserointia silmään tiputetaan mustuaista laajentavia ja puuduttavia silmätippoja. Lasertoimenpide itsessään on kivuton ja lyhytkestoinen. Toimenpiteen jälkeen ei ole erityisiä rajoituksia. Autolla ei kuitenkaan saa ajaa ennen kuin mustuaista laajentavien silmätippojen vaikutus on loppunut muutaman tunnin kuluttua (3-6h).

Lisäksi suosittelemme jälkitarkastusta noin kuukauden kohdalla, jolloin tarkistetaan, onko lasertoimenpide vaikuttanut silmälasivahvuuksiin ja paraniko näkö odotetusti. Ota mukaan silmälääkärisi lähete tai sairauskertomus, jos jälkikaihin hoidon tarpeen on todennut muualla kuin Satakunnan Näkökeskuksessa vastaanottoa pitävä silmälääkäri.

Ajanvaraus lasertoimenpiteeseen puhelimitse.

 

SLT

Silmänpainetautia eli glaukoomaa voidaan hoitaa SLT (selektiivinen lasertrabekuloplastia)-toimenpiteellä. Se soveltuu silmänpainetaudin ensihoidoksi tai silmätippojen lisänä. Hoidon tavoitteena on laskea silmänpainetta ja siten estää glaukooman etenemistä. Tutkimusten mukaan hoidosta on hyötyä suurelle osalle (80%) hoitoa saaneista. Silmälääkäri arvioi, kenelle toimenpide voidaan tehdä.

SLT-toimenpiteessä ohjataan laservalo värikalvon ja sarveiskalvon väliseen kammiokulmaan ja sen tarkoituksena on parantaa silmän sisäisen nesteen ulosvirtausta. Ennen toimenpidettä silmään tiputetaan puuduttavia silmätippoja ja silmän pinnalle asetetaan kontaktilinssi. Toimenpide on kivuton ja kestää noin 20 minuuttia. Se ei vaikuta näkökykyyn, mutta sen jälkeen silmä voi tuntua ärtyneeltä muutaman tunnin ajan. Toimenpiteen jälkeen ei ole minkäänlaisia rajoituksia. Entiset silmänpainetta alentavat tipat jatkuvat toimenpiteen jälkeen kontrolliin asti. Hoidon teho todetaan yleensä 1-3 kuukauden kuluttua hoidosta.
Tämän vuoksi kontrollia suositellaan noin kolmen kuukauden päähän SLT-toimenpiteestä ja silloin arvioidaan myös lääkityksen tarve.

 

YAG -laser iridotomia

Silmien tutkimuksessa voidaan todeta silmän etuosan rakenteellista ahtautta. Tämä voi olla synnynnäistä tai iän myötä tapahtuvan silmän oman linssin paksuuntumisen seurausta.

Silmän sisällä tuotetaan jatkuvasti nestettä ja sitä myös viemäröidään jatkuvasti silmän etuosan, kammiokulmassa. Kun silmän kammiokulman rakenne muuttuu ahtaaksi, aiheuttaa se riskin silmänpaineen äkilliselle kohoamiselle. Tämän ehkäisemiseksi tehdään värikalvon tyveen YAG-laserilla pienet aukot. Näin muodostetaan ylimääräinen kanava helpottamaan silmän sisäisen nesteen kulkeutumista viemäröintialueelle
kammiokulmaan. Ennen toimenpidettä silmiin tiputetaan puuduttavaa tippaa. Silmän pintaan asetetaan kontaktilinssi, joka pitää silmää auki. Toimenpide kestää noin 15 minuuttia, voi aiheuttaa pienen epämiellyttävän tunteen silmässä, mutta ei ole kivulias. Näkö voi olla muutaman tunnin hieman hämärtynyt
ja kirkkaassa valossa voi näkyä pieniä täpliä leijailemassa. Yleensä hoidon jälkeen tulee käyttää silmätippoja noin viiden päivän ajan. Kontrollia suositellaan kuukauden sisällä.